Dnes je streda, 21.november 2018, meniny má: Elvíra
Čas čítania
4 minutes
Zatiaľ prečítané

Chutná a výdatná: Vyskúšajte nízkosacharidovú diétu!

november 05, 2018 - 12:51
Je veľmi jednoduchá a na počudovanie – teda v súvislosti so slovom diéta – aj chutná a výdatná. Nebudete počas nej hladovať a telo si tiež príde na svoje. Pripraviť si nízkosacharidové raňajky či navariť si bez sacharidov obed a večeru zvládnete raz-dva.

V čom je iná? No v prvom rade vás ani veľmi neobmedzí, pretože môžete jesť takmer všetko, samozrejme, ako už názov napovedá – bez sacharidov. Môžete jesť pravidelne a veľkosti porcie či kalórie si až tak veľmi nemusíte striehnuť. Chvíľu vám určite budú chýbať cukry, ale vaše telo si po čase určite povie: super, takto sa mi to páči. A aký efekt bude mať tento posun vo vašom stravovaní? Určite schudnete, a nielen to. Zdravšie stravovanie sa prejaví v znížení zlého cholesterolu, znížení hladiny cukru v krvi aj úprave krvného tlaku. Štúdie dokonca tvrdia, že vám pôjdu kilá dolu rýchlejšie ako pri diéte bez tukov. To je veľmi pozitívne a povzbudzujúce, no ak trpíte nejakým chronickým ochorením, poraďte sa najskôr so svojím praktickým lekárom.

Tri kroky

Prvý – najskôr sa musíte vzdať všetkých potravín, v ktorých sa nachádzajú cukry a škroby. Ak tento bod zvládnete, veľmi skoro zistíte, že už vás neustále neumára hlad a že na uspokojenie trávenia vám stačí nepomerne menej kalórií. Zároveň si v tele znižujete hladinu inzulínu, obličky sa uspokoja, pretože budú vylučovať viac sodíka, a vás bude menej nadúvať, pretože sa zbavíte nadbytočnej vody…
Druhý – zamerajte sa na bielkoviny, tuky a zeleninu. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín vám pomôžu znížiť chuť do jedla až o päťdesiat percent.
Tretí – naučte sa jesť pravidelne, trikrát za deň a ak ste hladní, pridajte si ešte desiatu alebo olovrant.

Čo si môžete dopriať:

Kde nájdete bielkoviny: mäso: hovädzie, kuracie, bravčové aj slaninu, jahňacie, morské plody, lososa, pstruh, krevety, vajíčka so žĺtkom...

Ktorá zelenina je najlepšia: brokolica, karfiol, špenát, paradajky, kel, ružičkový kel, kapusta, baklažán, avokádo, hlávkový šalát, šampiňóny, uhorka, olivy...

Aké ovocie je najlepšie: jahody, grapefruit, marhule...

Ktoré tuky môžete: olivový olej, kokosový olej, avokádový olej, maslo

Čo môžete z mliečnych výrobkov: syry, smotanu, grécky jogurt...

Na pitie: voda, kava, čaj...


Zabudnite na:

chlieb a všetko z obilia, cestoviny, müsli, strukoviny, cukor aj med, mlieko, kukuricu, zemiaky, sladké zemiaky, petržlen, banány, granátové jablko, jablko, hrozno, sušené datle, slivky...


Ako urýchlite chudnutie

+Na raňajky si pripravujte čo najviac bielkovín, pretože potom nebudete mať taký veľký hlad a dlhšie vydržíte, a teda prijmete menej kalórií.

+Nepite v žiadnom prípade sladené nápoje, ani kúpené ovocné džúsy.

+Zvyknite si piť čistú vodu, často, počas celého dňa v malých dúškoch a potom vždy asi pol hodinu pred jedlom.

+Jedzte len potraviny, ktoré vám tento druh stravovania dovoľuje. Nerobte výnimky.

+Konzumujte veľa vlákniny, aby sa vám dobre čistil tráviaci trakt.

+Zaraďte si čisté, nespracované potraviny, najlepšie v surovom stave.

+Naučte sa dobre a dlho prežúvať, aby vám žalúdok potravu ľahšie strávil.

+Jedenkrát za týždeň môžete porušiť striktný zoznam a dať si niečo sladké. Určite si jeden konkrétny deň, aby ste sa nakoniec drobnými prehreškami nedostali úplne na začiatok.

Tipy na raňajky

+Vločky, oriešky, ovocie

+Ovsená kaša s ovocím

+Slanina, vajíčko, paradajky

+Omeleta s avokádom, salsa, paprika

+Pečená slanina, vajíčko, zelenina

+Šunka, varené vajíčko, zelenina

Tipy na obed

+Kuracie prsia, dusená zelenina, celozrnný kuskus

+Kurací šalát s olivovým olejom a feta syrom

+Omeleta s paradajkami, bazalkou a kozím syrom

+Mandľové mlieko, arašidové maslo, kakaový prášok a stévia

+Hovädzie mäso na kokosovom oleji so zeleninou

+Omeleta so slaninou a šampiňónmi

+Šunka a plátky syra s orechmi

Tipy na večeru

+Losos so špargľou pripravený na masle

+Mäsové guľky, syr čedar a čerstvá zelenina

+Bravčové kotlety s parmezánom, brokolica a šalát

+Kura plnené pestom a krémovým syrom, zelenina

+Burger - bez žemle - so slaninou, vajce, syr

+Ryba, vajcia a špenát pripravené v kokosovom oleji

+Rozbíf s vajíčkami a so šalátom

Vyskúšajte si pripraviť!

Cuketový koláč

Ingrediencie:

1 väčšia cuketa
1 nakrájaná červená cibuľa
4 nasekané strúčiky cesnaku
5 nakrájaných paradajok
1 lyžica oregana
250 g nakrájaných šampiňónov
200 g syra ricotta
20 g strúhaného parmezánu
3 vajíčka
200 g strúhaného syra
soľ
korenie
olivový olej
čerstvá bazalka

Postup:

Na panvicu s olejom dajte na kolieska nakrájanú cuketu a z každej strany ju orestujte, potom ich vyberte a položte na servítku, aby z nich vytiekla prebytočná šťava. Do tej istej panvice dajte cibuľu, ktorú restujte do zlatista, pridajte cesnak, šampiňóny, restujte a až potom doložte paradajky, oregano a nechajte zredukovať šťavu na polovicu, aby bola omáčka hustá.
V miske vymiešajte riccotu, parmezán, vajíčko, soľ, korenie. Na zapekaciu misu dajte trochu oleja, rozložte zmes, poukladajte na ňu cuketu a omáčku s paradajkami, všetko posypte strúhaným syrom. Pečte asi 40 minút. Koláč ešte pred podávaním posypte čerstvou bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom.

Pizzový baklažán

Ingrediencie:

1 väčší baklažán
1/2 hrnčeka paradajkového pyré
syr mozzarella
1 väčšia paradajka alebo pár cherry paradajok
1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
pár plátkov prosciutta
lístky čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej

Postup:

Rúru zohrejte na180 stupňov, baklažán nakrájajte, na panvici rozohrejte olej a na miernom plameni baklažány 3-4 minúty restujte. Do paradajkového pyré vmiešajte rozdrvený cesnak. Baklažány poukladajte na plech vyložený papierom, navrstvite pyré, syr, prosciutto a nakoniec nakrájané paradajky. Po upečení trochu posoľte,okoreňte, posypte lístkami bazalky a pokropte olivovým olejom


Mäsové guľky s karfiolom

Ingrediencie:

500 gramov mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
½ cibule, nakrájaná nadrobno
250 gramov karfiolu, nadrobno nakrájaný
2 strúčiky cesnaku, nakrájaný na kúsky
hrsť čerstvých byliniek - koriander, bazalka, petržlen
1 paradajkový pretlak
soľ
korenie
petržlenová vňať

Postup:

Mleté mäso, soľ, korenie, cibuľu, cesnak a bylinky dobre premiešajte, pridajte drobné kúsky karfiolu, premiešajte. Zo zmesi robte guľky, ktoré naukladajte v na pekáč, podlejte pretlakom a pečte v rúre asi 40 minúť. Po upečení guľky posypte petržlenovou vňaťou.

Naše aktivity: 

- - Inzercia - -