Dnes je streda, 13.november 2019, meniny má: Stanislav
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Prečo by ste si mali naservírovať kaleráb? Fakty, ktoré vás prekvapia!

október 19, 2019 - 08:00
Kaleráb je zdravá dobrota, ktorej sa v porovnaní s inými druhmi zeleniny nevenuje priveľká pozornosti. A to je škoda, vo všeobecnosti patrí medzi najzdravšiu zeleninu. Vedeli ste, že pri pravidelnej konzumácii dokáže znížiť riziko vzniku rakoviny pŕs?

Pôvod kalerábu treba hľadať v Stredomorí, odkiaľ sa rokmi rozšíril aj do severnejších oblastí. Čo sa klimatických pomerov týka, najviac sa mu darí na jar a práve na jeseň. Existuje mnoho odrôd a druhov, najčastejšie sa stretávame s kalerábmi zelenej a červenej farby. 

Bohatý na cenné látky

Vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, kyselina pantoténová, ďalej draslík, železo, horčík a mangán. Presne to sú vitamíny a minerály, na ktoré je táto zázračná plodina bohatá a zlepšujú zdravie človeka. Za zmienku stojí taktiež vláknina v rozpustnej a nerozpustnej forme. Rozpustná sa podieľa na znižovaní cholesterolu v krvi, nerozpustná odstraňuje zápchu a býva účinnou prevenciou proti rakovine hrubého čreva.

 TOP dôvody, prečo si dopriať kaleráb

  • spevňuje pokožku i vlasy,
  • pozitívne vplýva na imunitný systém,
  • podporuje krvotvorbu,
  • zvyšuje energiu človeka,
  • pomáha redukovať hmotnosť,
  • posilňuje srdce a stimuluje okysličenie organizmu,
  • pomáha zvyšovať koncentráciu,
  • zlepšuje náladu,
  • je účinnou zbraňou proti stresu,
  • pomáha odvodniť organizmus.

Tip pre zdravie

Ak si zvyknete dopriať detoxikačné kúry, nezabudnite ani na kaleráb. Môže sa pochváliť výbornými účinkami na metabolizmus a výhodou sú i rôzne možnosti jeho konzumácie. Skvele chutí nastrúhaný, dusený, pokojne ho pridajte do polievky, alebo si z neho pripravte kalerábovú šťavu.  

Pri kúpe si dajte pozor, aby bol kaleráb čo najčerstvejší. Vitamínovou bombou sú samotné listy. Nájdete v nich množstvo vitamínu C a prekvapivo aj trikrát viac vápnika ako hľuza. Jednoducho ich nadrobno nasekajte a pridajte do hotového jedla.

Kaleráb má nízku energetickú hodnotu - zhruba 102Kcal/kus, takže je vítanou surovinou pri redukčných diétach. Ľudia trpiaci zápalmi žalúdočnej sliznice a žalúdočnými vredmi by to ale s jeho konzumáciou nemali premáhať.

- - Inzercia - -